luni, 18 august 2008

Infernul de pe linia lui 41

Ghencea a aparut in 1974 pentru a da o casa echipei Steaua Bucuresti si de la amicalul incheiat 2-2 cu Ofk Belgrad si pana astazi a ramas cel mai important simbol al fotbalului romanesc. Stadionul acesta a depasit de mult stadiul de arena si a devenit un loc comun pentru toti microbistii romani si stadionul marilor meciuri ale Stelei si pana in 2002 si ale echipei nationale. Dupa refacerea din 1996 stadionul Steaua a trecut prin multe intemperii si a devenit mocirla in care Liverpool se impiedica la Bucuresti, cand eroii se numeau Pitu si Raducanu.
Aceeasi mocirla avea sa contribuie decisiv
Aceeasi mocirla avea sa contribuie decisiv apoi la prima primavara europeana dupa 16 ani si la data de 24 februarie 2002 cand Aimar, Baraja sau Di Vaio isi pierdeau ghetele prin noroiul de pe acelasi stadion si 28000 de fani admirau socatii driblingurile lui Daniel Oprita, finalizarile reci ale lui Andrei Cristea si exactitatea capitanului Mirel Radoi. In 2006, Ghencea a incetat pentru 8 luni sa fie casa Stelei si revenirea nu a fost de bun augur (0-1 cu Heerenven). Blestemul parea sa se fi terminat dupa dubla lui Badea cu Standard Liege si prima prezenta romaneasca dupa 10 ani in grupele Ligii. Au aterizat in “Infern” insa Sevilla, Real Madrid, Arsenal sau Lyon si Ghencea a redevenit un stadion trist. Ce s-a schimbat insa in afara de gazon au fost suporterii. Aceiasi suporteri care intampinau Villareal la aeroport cu fraza “Bienvenido en infierno” aplaudau Lyon dupa un 0-3 sec. Patima s-a pastrat, dar a aparut civilizatia impusa de Liga Campionilor si fair-playul.
Marea dezamagire a stelistilor
Marea dezamagire a stelistilor a fost insa inaugurarea noii tabele cu un 2-4 in fata lui Dinamo unde pe ecran se desfasurau in reluare golurile lui Munteanu, Danciulescu sau Niculescu. Atunci stelistii au plans dar s-a uridicat caci in Ghencea exista mereu maine si speranta ca peste trei zile favoritii vor redeveni “vitezistii”.
Ghencea
Ghencea, dincolo de statistica, mocirla sau dezamagiri, e infernul si locul in care s-a gasit leacul contra frigului si a ninsorii viscolite ce nu se mai oprea. Intr-o seara de miercuri, in decembrie stelistii au cantat 2 ore in ninsoare in asteptarea unui fluier ce avea sa vina abia a 2-a zi.
Farmecul acestui stadion
Farmecul acestui stadion sta in presiunea creata de tribunele sale foarte apropiate de teren, iar adversarii admit si ei aceasta presiune. Ghencea, supranumit si templul fotbalului romanesc, fascineaza prin fierberea pe care o provoaca in fiecare minut. O data ajunsi pe Ghencea suporterii uita de voce si de ei si canta pentru echipa favorita din primul pana in ultimul minut. Ghencea nu cunoaste renuntare sau disperare, ci doar “Ne faci un gol ee/ Ne faci un gol/ Eee forza Steaua faci un gol”. Si asta se descopera cel mai bine in noptile in care ploua si cand nimeni nu iti da nicio sansa.

O asemenea noapte
O asemenea noapte au avut stelistii in acel 24 februarie cand totul pleca de la 0-2 si cand numai Stoica, Zenga si fanii care indiferent ca erau in peluze la tribuna II sau la tribuna I se rugau la fiecare pasa . Atunci vulcanul a daruit unor jucatori medii ca Dinita sau Oprita calitatea de a depasi obstacole si de a face performanta. Vulcanul a facut sa se cutremure spitul lui Di Vaio si tot el i-a dat 3 ani mai tarziu energie lui Badea.
Ghencea e un substantiv feminin
Ghencea e un substantiv feminin drag fiecarui suporter ros-albastru. Ghencea nu e Anfield, Wembley sau San Siro, ci e total diferita caci suporterii din tribunele inclinate spre teren vorbesc o limba ros-albastra. Iar aceasta limba nu e decat pe intelesul favoritilor . In Ghencea fiecare secunda inseamna cantec si fiece gol al favoritilor e un motiv de bucurie si de amintire a vechii glori. Acea veche glorie pe care Majearu, Belo sau Marius o cunosc atat de bine caci ei au adus-o in primavara lui ‘86. Din amintirea acestei glorii vin contestarile favoriltilor, caci in Ghencea comparatia e figura de stil preferata.

Orice extrema
Orice extrema are amprentat pe spate numarul 7 si orice centrare gresita aduce cu ea contestarea “Marius nu gresea asa usor”. Si comparatia se perpetueaza, iar in curand modelul va fi capitanul Mirel Radoi. Numele lui Mirel se identifica perfect cu starea de spirit din Ghencea caci el inseamna vointa, dorinta si sacrificiu. Si tocmai aceste trasaturi il fac pe Mirel atat de iubit. Ghencea nu poate fi un obiectiv turistic sau o atractie pentru straini caci Ghencea e pur stelista si determinarea vointa si succesul ii sunt sinonime.
In toate aceste caracteristici
In toate aceste caracteristici se regaseste insa trasatura esentiala a spiritului Ghencei: pasiunea. Ea da sperante suporterilor, si tot ea ii ghideaza pe jucatori spre visul unei performante majore. Atunci cand visul se termina apar dezastrele gen Midlesbrough, dar Steaua priveste in urma si invata din greseli. Si din aceste invataminte se naste iarasi speranta ca maine vitezistii se vor intoarce si gloria nu va mai fi doar un vis despre trecut.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu